Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen torsdag 11.05.2023

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Skiløpere kan løse ut løssnøskred der snøoverflaten er våt og myk. Hold tilstrekkelig sikkerhetsavstand til terrengfeller og skavler.

Skredfarevurdering

Varme og flere dager med litt nedbør som regn gjør at snødekket gradvis stabiliseres mot en forutsigbar vårsituasjon. Der snøoverflaten er våt og myk vil skiløpere kunne løse ut løssnøskred. I bratt terreng, spesielt i nærheten av steiner og bare rabber, vil enkelte våte skred kunne løsne av seg selv. Faren for våte løssnøskred øker ved direkte solinnstråling.
Det kan løsne enkelte våte flakskred pga. opphopning av vann i snødekket, men utbredelsen og sannsynligheten for dette antas å være liten.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. mai 2023

Snødekket er påvirket av regn og varme i alle himmelretninger og høydenivå. Selv om det kan finnes rester av vintersnø i nordlig sektor på de høyeste toppene, framstår snødekket som forutsigbart og i hovedsak smelteomvandlet. Det antas at snødekket har relativt god evne til å drenere vann.
Snøgrensen varierer mye innad i regionen. På kysten ut mot storhavet er fjellene i stor grad snøfrie, mens det øst på Hinnøya og i Vågan fortsatt er skiføre på ca.100 moh.

I indre strøk av regionen ble det i forrige uke observert kantkorn relativt høyt i snødekket. Regn og mildvær siden da antas å ha nøytralisert kantkornet.

Tirsdag ble det observert mange str.1 naturlig utløste våte løssnøskred.

Observasjon fra Lødingen på tirsdag vitner om et smelteomvandlet snødekke på 800 moh og noe opphopning av vann høyt i snødekket.

Fjellvær

Onsdag 10. mai 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sør. 1 °C til 7 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis frisk bris

Torsdag 11. mai 2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Frisk bris fra sørvest. 0 °C til 7 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS